ИСТОРИЈА - УЧИТЕЉИЦА ЖИВОТА

ПРОДОР ТУРАКА ОСМАНЛИЈА НА БАЛКАНСКО ПОЛУОСТРВО
2016/08/04,00:05
POWER POINT ПРЕЗЕНТАЦИЈУ СТАРТУЈ КЛИКОМ НА ОВОМ МЕСТУ
ПРОДОР ТУРАКА ОСМАНЛИЈА НА БАЛКАНСКО ПОЛУОСТРВО - ТЕКСТ
2016/08/04,00:07

ПРОДОР ТУРАКА ОСМАНЛИЈА НА БАЛКАНСКО ПОЛУОСТРВО - ТЕКСТ

Турци Османлије воде порекло од Турака Селџука. Живели су по племенима у Малој Азији. Крајем XIII века селџучка племена ујединио је Осман и постао први владар Османског царства са титулом султана. Осман је селџучким племенима наметнуо власт помоћу ислама, тј. светог рата – џихада. Османлије и османска држава назване су по њему.

Турски султан сматран је врховним господаром, војсковођом, судијом, свештеником и све своје поданике сматрао је робовима. Порта је била турска влада састављена од везира на челу са великим везиром.

Спахије су биле турски феудалци,а у војсци коњаници. Јањичари су били професионални, елитни војници султанове војске. Турци су јањичаре добијали путем данка у крви. Данак у крви представља одвођење здравих и паметних дечака из хришћанских породица. Турци би те дечаке преводили у ислам и васпитавали да постану јањичари. Родитељи су чинили све да задрже своју децу. Одсецали би им прсте на нози, учили их да храмљу, да се праве да су ментално заостали...

Турци су имали посебну тактику освајања. Годинама, па и деценијама узнемиравали би област или државу коју желе да освоје тако што су вршили повремене, па све чешће пљачкашке упаде. Циљ им је био да економски ослабе ту област и застраше народ. Када би проценили да су у томе успели уследио би један снажан удар и та област би падала под њихову власт.

Турци на Балканско полуострво стижу средином XIV века и преносе престоницу у Једрене. Први сукоби Турака и Срба били су средином XIV века у време цара Душана. Турци су нанели поразе Душановој војсци у биткама код Стефанијане и Димотике, али је Душан озбиљно схватио Турке, ојачао границе и Турци до краја његове владавине више нису вршили упаде.

Након Душанове смрти у време расула у Српском царству, Турци обнављају упаде. Прва им се на удару нашла област браће Мрњавчевић – Македонија. Браћа Мрњавчевић кренула су у сусрет Турцима. До битке је дошло код места Черномена, на реци Марици у Бугарској. У ноћи 26/27. септембра 1371. године Турци су изненада напали Мрњавчевиће и нанели им тежак пораз. Оба брата су погинула, као и већина војске.

Последице Маричке битке биле су страшне. Син краља Вукашина Марко Краљевић постао је турски вазал, што је значило да мора султана да прати у војним походима и да му плаћа данак.Народ је гладовао, морајућида плаћа огромне дажбине.

У време када се српски народ већ налазио под влашћу Турака, тј. време тзв. "турског ропства" настала је легенда о Краљевићу Марку. Изражена је у епским народним песмама и причама. Краљевић Марко је представљен као велики јунак, натприродне снаге који штити народ. Он на сваком кораку наноси невоље Турцима. Неумерен је у јелу и пићу. У легенди се појављују Маркова мајка Јевросима, коњ Шарац, Турчин Муса Кесеџија, Вила Равијојла... Легенда је настала јер је народ имао потребу да га неко бар у песмама штити. Не зна се зашто је народ изабрао баш Краљевића Марка.

После Маричке битке Турци настављају са упадима, сада према Косову и Поморављу. Након погибије Мрњавчевића најмоћнији великаш у Србији постао је кнез Лазар Хребељановић – господар Поморавља и западне Србије. Од Лазара се очекивало да организује одбрану од Турака. Године 1388. у бици на Плочнику код Ниша кнез Лазар је нанео пораз султану Мурату. У бици се посебно истакао српски витез и одани пријатељ кнеза Лазара Милош Обилић. Турци после Плочника спремају још већи поход.

Један од најзначајнијих и пресудних догађаја српске историје је Косовска битка. О боју се не зна много. Одиграо се на Косово пољу код Газиместана 28. јуна 1389. на верски празник Видовдан. Србе је предводио кнез Лазар, уз помоћ Вука Бранковића и босанског војводе Влатка Вуковића, а Турке султан Мурат уз помоћ синова Јакуба и Бајазита. Број жртава био је подједнак на обе стране. У бици погинули и кнез Лазар и султан Мурат којег највероватније убио Милош Обилић. Иако је по броју жртава битка била нерешена, обзиром да је Турска била већа држава и да је у бици погинуо већи део српске властеле, битка представља српски пораз после којег се Србија није могла опоравити.

У време ропства Срба под Турцима настала је косовска легенда. И она је изражена у епским народним песмама и причама. Битка је представљена као велики пораз Срба, кнез Лазар је представљен као цар. Као главни кривац за пораз и издајник предтсвљен је Вук Бранковић, највероватније јер је преживео битку. Народу је био потребан кривац за трагедију чије ће се последице осећати вековима. У легенди се појављују многе измишљене личности. Тако Косовка девојка представља све Српкиње које су на Косову остале без мужева и вереника, а таквих је било много. Југ Богдан са 9 синова - 9 Југовића представљају све очеве и синове који су изгинули на Косову. У легенди Косово је постало “Света српска земља” и створен је мит о “Небеској Србији”. Легенда је настала јер је народ видео да је почетак краја слободе почео после Косовске битке. У Србији се о Косовксом боју у школама учило према легенди све до XX века.

Турци нису освојили Србију после Косовског боја, јер је Бајазит који је после Муратове погибије преузео власт убивши брата, повукао војску да би се учврстио на власти. Кнегиња Милица је увидела катастрофалне размере Косовског боја и нуди Бајазиту вазалство. Оно је значило да Србија плаћа данак Турцима, да Лазарев и Миличин син Стефан прати Бајазита у походима и да Миличина кћи Оливера постане део Бајазитовог харема.Вук Бранковић постао је вазал угарског краља Жигмунда да би се борио против Турака што доказује да није био издајник.

Турци се окрећу нападима на Угарску. Године 1395. Турци су доживели пораз у бици на Ровинама од Жигмундовог вазала влашког војводе Мирче. У бици је погинуо Краљевић Марко. Године 1396.Турци однели победу над Угарима у бици код Никопоља. У бици је заробљен, а касније погубљен Вук Бранковић, што је други доказ да није био издајник.

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu