ИСТОРИЈА - УЧИТЕЉИЦА ЖИВОТА

« КУЛТУРА СТАРИХ ГРКА | Main | ПРВИ СРПСКИ УСТАНАК »

КУЛТУРА СТАРИХ ГРКА - ТЕКСТ
2015/01/27,22:39
КУЛТУРА СТАРИХ ГРКА

Култура старих Грка је била веома богата и вредна. Многа њена достигнућа се користе и данас. Заједно са римском културом назива се и АНТИЧКА КУЛТУРА.

Стари Грци користили су алфабет – гласовно писмо. Грчки алфабет настао је на основу феничанског алфабета. Он је основа многих данашњих писама, као и српске ћирилице. Слова грчког алфабета данас се најчешће користе у математици (једначине, неједначине, углови).

ТЕКСТ О СТАРОГРЧКОЈ КЊИЖЕВНОСТИ

ТЕКСТ О СТАРОГРЧКОМ ПОЗОРИШТУ

ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ

Прави извори о настанку античких олимпијских игара су изгубљени у вихорима векова, али постоје многе легенде и предања о њиховом настанку. Једна легенда говори да је игре установио сам Зевс као прославу своје победе, у бици за власт над оцем Хроном. Друга каже да је Херакле победио у једној трци у Олимпији, па је одлучио да се на ту успомену сваке 4 године одржавају такве трке.

Међутим, осим игара у Олимпији одржавале су се и друге конкурентске, сличне игре. То су биле Панатенаје, Питијске, Немејске и Истмијске, али су Олимпијске игре, сплетом политичких околности, надвладале. Све те приче у вези са античким играма доводе се у везу са старогрчким појмом олимпијског примирја, када су, према легендама, грчки полиси прекидале међусобна непријатељства за време трајања игара. А први веродостојан запис о одржавању Игара у Олимпији  датира из 776. гпне., иако није сигурно да су то биле и прве игре у античкој Грчкој. Неки историчари су склони закључку да су се слична такмичења повремено одржавала чак и од 13. впне. На почетку су игре биле углавном догађај локалног значаја, а до XV античких олимпијских игара одржавала се само једна дисциплина — трка на 1 стадиј (нешто мање од 185 m). Онда је додана трка на 2 стадија, а прва дугопругашка трка, на 24 стадија (4.420 m), одржана је 720. гпне. Паусанија пише да су се на почетку спортисти такмичили обучени у лагану спортску опрему, као данас. А онда је, током једне трке, тркачу Орсипу из Мегаре – спала одећа. Он је наставио да трчи го. То је од осталих атлета убрзо оберучке прихваћено, па су се такмичари од тада такмичили голи. Жене нису смеле да се такмиче, чак им није било дозвољено ни да буду гледаоци. Ипак, девојке су се смеле такмичити на Херајама, играма у част богиње Хере, које су се такође одржавале у Олимпији сваке четири године. За разлику од мушкараца, оне се нису такмичиле голе.

Убрзо се је почео повећавати и број спортова: 748. гпне уведен је панкратион (комбинација бокса и рвања), 708. гпне класично рвање и петобој, 688. гпне песничење (као данашњи бокс), 689. гпне трке кочија, итд. Било како било, игре постају све важнији моменат у историји античке Грчке, достижући свој врхунац током 6. и 5. впне.

Олимпијске игре су још имале велики верски значај. Одржаване су у славу врховног бога Зевса коме је подигнута величанствена статуа у Олимпији. Број дисциплина убрзо је нарастао до двадесетак, а саме игре су се одржавале неколико дана. Олимпијски победници су ускоро постали особе свеопштег поштовања; ако је требало, рушили су се и делови градских бедема да би победници могли ући с пратњом приликом повратка у родни град (због олимпијског примирја градови нису смели ратовати), те били би опевани у песмама и подизали би им се споменици. Њихови успеси били су и материјално награђивани (разноразне бенефиције, ослобођење од пореза, итд). Усталио се ритам одржавања игара — сваке четири године, а време између прошлих и будућих игара названо је Олимпијадом. Стари Грци су те периоде — Олимпијаде користили и као једну од метода рачунања времена.

Игре су полако губиле важност током римске владавине над Грчком, иако су и тада имале велики углед и значај. Прича се да је сам римски цар Тиберије маштао о наслову и части олимпијског победника, а и цар Нењрон је радо посећивао олимпијска борилишта и учествовао у такмичењима. Нерон је учествовао у трци двоколица, али је пао и није завршио трку. И поред тога, Грци су га славили као победника, а Нерон их је заузврат ослободио пореза. Са појавом хришћанства, а поготово кад је оно постало државна религија (391. године) олимпијске игре су све више сматране слављењем паганских божанстава и остацима паганских ритуала, па је коначно 393. године римски цар Теодосије укинуо олимпијске игре, прекинувши тако готово 12-вековну историју овог спортског догађања.

ТЕКСТ О СТАРОГРЧКОЈ АРХИТЕКТУРИ

ТЕКСТ О СТАРОГРЧКОМ ВАЈАРСТВУ

ТЕКСТ О РЕЛИГИЈИ СТАРИХ ГРКА

Најразвијеније науке старих Грка биле су Историја, Филозофија, Математика и Медицина. најпознатији историчари су Херодот и Тукидид, филозофи Сократ, Платон и Аристотел. за првог лекара сматра се Хипократ. Најпознатији математичар био је Птитагора чувен по својој Питагориној теореми.

Коментари

Додај коментар

Коментар ће бити проверен пре него што се објави.

Запамти ме

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu