ИСТОРИЈА - УЧИТЕЉИЦА ЖИВОТА

« МИХАЈЛО ПУПИН | Main | ЈОВАН РИСТИЋ »

РУДОЛФ ДИЗЕЛ
2014/01/08,21:14

Diesel 1883.jpg 

Родитељи Рудолфа Дизела су били немачке избеглице, отац је био кожар, а мајка дадиља и учитељица страних језика. За времеФранцуско-пруског рата 1870.г., цела је породица депортирана у Лондон. Касније се Дизел вратио у очев родни градАугсбург где је похађао средњу школу и где је добио стипендију за Технички факултет у Минхену. На факултету је био изванредан студент, где га је као ментор подржавао Карл фон Линде.

Радио је у Швајцарској, Паризу, а лабораторијски рад на свом мотору је наставио у Берлину.

Године 1892., 23. фебруара Дизел је патентирао свој мотор.

Основна идеја патентираног мотора је висока компресија горива пре убризгавања у цилиндар мотора. На тај начин је избегнута употреба аутомобилских свећица и искре која започиње експлозију у мотору. Због високог притиска горива, није потребна искра за иницирање експлозије.

У почетку је као гориво користио угљену прашину. Прототип је изграђен у фабрици МАН. Након примене свог мотора, Рудолф Дизел је постао милионер. Иако је Дизел као гориво за свој мотор преферирао угљену прашину или биљно уље, као гориво се удомаћило тзв. Дизел гориво које је јефтинија фракција нафте од бензина.

Пошто су Дизел-мотори робустнији од бензинских мотора, нису били примењиви за неке намене као што су мотори за авионе. Зато су се показали добрим за друмска моторна возила, и изврсним за стационарне намене, или за велика прометна средства као што су бродови, подморнице или локомотиве.

Као и код других бриљантних умова, и код Дизела се манифестирала блискост с лудилом, те је доживео неколико живчаних сломова, а био је и параноичан.

Његов нестанак је примећен за време ноћног преласка Ламанша у малом поштанском броду, на релацији Антверпен - Харвич. Његово је мртво тело пронађено неколико дана после у мору. Његова мистериозна смрт је касније понудила два објашњења, или самоубиство, или убиство због његовог противљења употребе Дизел-мотора у немачким подморницама.

Коментари

Додај коментар

Коментар ће бити проверен пре него што се објави.

Запамти ме

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu