ИСТОРИЈА - УЧИТЕЉИЦА ЖИВОТА

ГРАЧАНИЦА УЗ ВАЗДУХА
2018/09/25,11:34
ГРАЧАНИЦА УЗ ВАЗДУХА
ГРАЧАНИЦА ТЕКСТ
2018/09/25,11:42

ГРАЧАНИЦА ТЕКСТ

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Mанастир Грачаница je задужбина краља Милутина, подигнутa између 1315. и 1321. године. Од манастирског комплекса сачувана је само црква, првобитно посвећена Благовестима Богородице, али се касније, као манастирско посвећење, помиње празник Успење Пресвете Богородице.

За време краља Милутина развијају се централне цркве типа уписаног крста које имају пет кубета које са свих страна подупиру сводови . Грачаничко петокуполно здање, које се својим луковима степенасто пење у вис, уз хармоничну игру сложених кровних површина на којима се смењују кубета и полукружни сводови, основе двоструког уписаног крста (квадрат у квадрату, црква у цркви), замисао је којој је тешко наћи премца у свету, како на Истоку, тако и на Западу. На жалост, историја не памти име генијалног архитекте овог ремек-дела

Грачаница је грађена на темељима византијске василике из XI, а можда и IX или чак VI века. Састоји се из два дела: први део чини главна црква, сазидана изворно као једна целина, а други део - спољашња припрата, призидана уз првобитну западну фасаду цркве, у другој четвртини XIV века. Била је отворена са три стране и над њом се, по свему судећи, уздизала звонара, ослоњена на два пара у зид напола уграђених јаких стубова (пиластара). Они сада носе слепу куполу. Отвори су, ради учвршћења конструкције, зазидани у XVI веку.

Унутрашња архитектура понавља водеће идеје спољашње и читава стреми у висину, и она је сва у оштрим контрастима немирне светлости и сенке. Монументална је и драматична атмосфера цркве, а вертикализам унутрашњег простора ефектно је подвучен градацијом светлости, која расте у висину.

Главнина живописа грачаничког представља најуспелије достигнуће Милутинове дворске сликарске школе и дело је чувених солунских живописаца Михаила и Јевтихија и скупине њихових ученика. Најстарије и најбоље фреске су у унутрашњој припрати. Оне су из времена око 1321. године и одлично су очуване.

У Грачаници је, први пут у старом српском сликарству, насликана усправно у виду увис разгранате лозе устројена лоза Немањића, са 16 портрета. На улазу у цркву налазе се, један насупрот другом, портрети ктитора краља Милутина и његове жене Симониде.

 

 

ВИСОКИ ДЕЧАНИ ИЗ ВАЗДУХА
2018/09/25,11:50
ВИСОКИ ДЕЧАНИ ИЗ ВАЗДУХА
ВИСОКИ ДЕЧАНИ ТЕКСТ
2018/09/25,12:00

ВИСОКИ ДЕЧАНИ ТЕКСТ

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Mанастир Дечани код Пећи, задужбина краља Стефана Дечанског, сина Милутиновог, започета 1327. и довршена трудом сина његовог - краља Стефана Душана 1335. године. Уздиже се на десној обали Дечанске Бистрице, у клисури, под обронцима Стреочке планине. Стефан Урош Трећи је сазидао манастир недалеко од "првог села званог Детчани" (Дедчани) и назвао га Дечанским по оближњем пределу тако прозваном не само због близине мноштва монашких ћелија у којима су се, из поколења у поколење, подвизавали "добри дедови или старци", што изворно и значи од Грка позајмљена реч "калуђери", него и у знак захвалности према најмилијем од својих предака, прадеду телесном и "деду" духовноме, Светом Сави, чијим му се молитвама то место откри.

Уобичајени епитет "Високи" Дечани су добили како због тога што њихова црква представља највећу и највишу сачувану грађевину средњевековне Србије, тако и због скупоцених грађевинских материјала од којих су сазидани, који су такође чинили да они "преузвишеном благодаћу сјаје свима који их гледају".

У писаним документима и књижевним списима помињу се следећи објекти који су припадали манастиру: тврда ограда, "довољно дугачка и широка, утврђена честим кулама", "пирг (кула) над улазом" или "столп" (стуб или кула) звонаре и часовнице", трпезарија, "мађупница" (кухиња), "виница" (вински подрум), трпеза краљевска, разне "полате" - ћелије, игуменарија, односно архимандрија, а изван манастира болница, воденица, источници (извори) и још даље "гвоздено коло" - топионица, чије локације због историјских неприлика никада нису озбиљније истраживане. Монашке ћелије су се налазиле на јужној страни уз спољне зидове, на боју (спрату) "као птичја гнезда", док су приземља коришћена као економске просторије. Трпезарија и кула су подигнуте у време када и црква, рукама истих мајстора. После цркве од свих здања највећа је трпезарија, која, у новије време обновљена, одговара спољним изгледом оној из 14. века.

Дечански живопис највећа је очувана галерија српског средњевековног сликарства, права ризница православне иконографије. Састоји се од преко хиљаду композиција са више хиљада ликова, које својим садржајем представљају свеукупност знања и веровања средњевековног човека. Дух који је владао у уметности 14. века захтевао је што већи број сцена помоћу којих ће моћи да се исприча све оно што се у то време тражило од живописа, а тражило се, укратко, да црквени живопис буде - илустрована Библија онога времена, што је дечанском живопису дало енциклопедијски карактер.

Дечанско сликарство је настајало постепено, у временском раздобљу 1335-1350. и на њему је радило више група мајстора. За осликавање огромних унутаршњих површина Дечана, краљ и цар Душан је сабрао живописце са разних страна, али ни један од њих није оставио свој потпис, осим Срђа Грешног у капели Светог Димитрија. Рађене у распону од 15 година, фреске доста верно одражавају погледе моћног цара Душана и високообразованих српских архиепископа и првих дечанских игумана на црквену уметност, а истовремено су петнаестогодишња историја српског сликарства.

У припрати, у доњој зони су најважнији портрети цара Душана са женом и сином на северном зиду, затим Душанових властелина Ђођа Пепкала, кога Свети Ђође као задужбинара приводи Христу. На источном зиду је лоза Немањића, која прославља моћ и славу краљевске лозе немањићевске. Лоза истиче значај ктиторових предака, који су већином били канонизовани као Свети. Лоза обухвата 22 фигуре, почев од Стефана Немање до Уроша Нејаког, сина Душана Силног. Више "красних врата" којима се улази у брод храма насликани су краљ Стефан Дечански и цар Душан, задужбинари места овога.

Дечански живописци одлично су владали техником свог заната. Њихова фреска је везана за подлогу, боја је постојана и сачувала је свој интензитет и свежину упркос толиком прохујалим вековима, тако да у поређењу са осталим, па и знатно млађим споменицима оне показују највећи степен очуваности. Отуда можда и проистиче један од разлога што читав ансамбл делује тако импресивно и снажно на посматрача. Мало где се у Европи може срести толики број добро, понекад чак савршено очуваних слика из прве половине 14. века.

 

 

МАНАСТИР СВЕТИХ АРХАНГЕЛА
2018/09/25,12:05
МАНАСТИР СВЕТИХ АРХАНГЕЛА
СВЕТИ АРХАНГЕЛИ ТЕКСТ
2018/09/25,12:09

СВЕТИ АРХАНГЕЛИ ТЕКСТ

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Манастир Св. Архангели је велики манастирски комплекс у клисури реке Бистрице, 3 км. недалеко од Призрена. Манастир је задужбина цара Душана који је саградио ову велику лавру у периоду између 1343-1352. године. Манастир је у средњем веку имао братство од више стотина монаха, а у склопу манастирског комплекса налазила се велика црква Св. Архангела, мања црква Св. Николе, пространи и вишеспратни манастирки конаци, библиотека, болница као и пространа манастирска трпезарија саграђена у облику уписаног крста. Након освајања Призрена 1455. године Турци су манастиру нанели велику штету. Манастир је убрзо услед великих зулума опустео тако да од друге половине 16. века почиње његово темељито рушење. Од камена манастирске цркве Синан Паша је 1615. године саградио своју велику џамију у Призрену. Обнова манастира је почела 1995. године и до сада је саграђен само један конак са капелом.

Пре рата је било планирано да се у манастир пресели седиште Епархије и да се развије центар издавачке делатности. Нажалост, ратна збивања су онемогућила ову намеру. Ратна збивања манастир је с Божијом помоћу преживео и монаси су сво време остали у овој светињи под заштитом немачких снага КФОР-а. Данас у манастиру живи братство од 8 монаха које се бави дуборезом и другим монашким активностима. Повремено преостали верници из Призрена долазе у манастир на свету литургију.

 

 

ФРЕСКЕ
2018/09/25,12:19

ФРЕСКЕ

 

ФРЕСКА ВАВЕДЕЊА БОГОГОРОДИЦЕ ИЗ МАНАСТИРА СТУДЕНИЦА

 

ФРЕСКА ХРИСТА, ЈОАКИМА, АНЕ, МИЛУТИНА И СИМОНИДЕ ИЗ СТУДЕНИЦЕ

Rezultat slika za фреске светог саве

ФРЕСКА СВЕТОГ САВЕ ИЗ МИЛЕШЕВЕ

Rezultat slika za фреске БЕЛОГ АНЂЕЛА

ФРЕСКА БЕЛОГ АНЂЕЛА ИЗ МИЛЕШЕВЕ

Rezultat slika za фреске ЛОЗА НЕМАЊИЋА

ФРЕСКА ЛОЗА НЕМАЊИЋА ИЗ ВИСОКИХ ДЕЧАНАRezultat slika za фреске СТЕФАНА НЕМАЊЕ

ФРЕСКА СТЕФАНА НЕМАЊЕ ИЗ МАНАСТИРА БОГОРОДИЦЕ ЉЕВИШКЕ

Rezultat slika za фреске ЦАРА ДУШАНА

ФРЕСКА ЦАРА ДУШАНА ИЗ МАНАСТИРА ЛЕСНОВО

 

СТУДЕНИЦА, ЂУРЂЕВИ СТУПОВИ, ХИЛАНДАР
2018/09/25,15:12

ЕЛЕКТРОНСКУ КЊИГУ О СТУДЕНИЦИ, ЂУРЂЕВИМ СТУПОВИМА И ХИЛАНДАРУ МОЖЕТЕ ОТВОРИТИ КЛИКОМ НА ДОЊИ ЛИНК

ЕЛЕКТРОНСКА КЊИГА СТУДЕНИЦА, ЂУРЂЕВИ СТУПОВИ И ХИЛАНДАР

ЖИЧА, МИЛЕШЕВА, СОПОЋАНИ
2018/09/25,16:53

ЕЛЕКТРОНСКУ КЊИГУ О ЖИЧИ, МИЛЕШЕВИ И СОПОЋАНИМА МОЖЕТЕ ОТВОРИТИ КЛИКОМ НА ДОЊИ ЛИНК

ЕЛЕКТРОНСКА КЊИГА ЖИЧА, МИЛЕШЕВА И СОПОЋАНИ

ПРЕЗЕНТАЦИЈА МАНАСТИРА РАЧА, ГРАЧАНИЦА, ВИСОКИ ДЕЧАНИ И СВЕТИ АРХАНГЕЛИ
2018/09/25,23:27

КЛИКОМ НА ЛИНК ДОЛЕ МОЖЕ СЕ ВИДЕТИ ПРЕЗЕНТАЦИЈА МАНАСТИРА РАЧА, ГРАЧАНИЦА, ВИСОКИ ДЕЧАНИ И СВЕТИ АРХАНГЕЛИ

ПРЕЗЕНТАЦИЈА

 

СРПСКЕ ФРЕСКЕ
2018/09/25,23:51

ТАБЛУ СА НАЈЛЕПШИМ СРПСКИМ ФРЕСКАМА МОЖЕТЕ ВИДЕТИ КЛИКОМ НА ДУГМЕ "СРПСКЕ ФРЕСКЕ"

СРПСКЕ ФРЕСКЕ

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu