ИСТОРИЈА - УЧИТЕЉИЦА ЖИВОТА

« ОСНИВАЊЕ И РАЗВОЈ РИМА | Main | РИМ - НАЈВЕЋА СИЛА СТАРОГ ВЕКА »

ОСНИВАЊЕ И РАЗВОЈ РИМА - ТЕКСТ
2016/08/03,12:46

 

ОСНИВАЊЕ И РАЗВОЈ РИМА - ТЕКСТ

РИМ

 

На простору Апенинског полуострва у најстарија времена живели су следећи народи: на северу у долини реке По живели ус келти, тј. Гали, мало јужније између река Арно и Тибар живели су Етрурци, у централнмом делу живела су италска племена Латини и Самнити, а на крајњем југу колонизовани Грци.

Историја Рима дели се на период краљева (од 753. – 509. гпне), период Републике (од 509. – 30 гпне.) и период Царства (од 30. гпне. до 476. гне.).

Оснивање града:

Легенда о Ромулу и Рему: према легенди град су основала два брата близанца Ромул и Рем. Они су били потомци славног тројанског јунака Енеје. Према предању Енеја је бежећи после пропасти Троје стигао у средижњи део Апенинског полуострва Лацијум, где је његов син основао град Алба Лонгу. У 8. впне. Алба Лонгом су владали Енејини потомци браћа Нумитор и Амулије. Амулије је са власти збацио Нумитора, а његову кћер Рау Силвију затворио у храм и натерао да постане весталка. Као весталка она се није смела удавати и имати деце.

Али, Реа Силвија се тајно удала за бога Марса и са њим родила два сина, близанце Ромула и рема. Амулије, у страху, да му ова деца кад одрасту не преотму власт, наредио је да се баце у реку Тибар. Слуге су се сажалиле и децу ставиле у колевку и оставиле у плићаку. Дечји плач чула је једна вучица, која се такође сажалила и подојила их својим млеком. Затим их је узео један пастир и одгајао. Кад су порасли, Ромул и Рем су сазнали за неправду, збацили су и убили су Амулија, а на власт су вратили свог деду Нумитора. У знак захвалности Нумитор је својим унуцима дао земљиште да оснују град на оном месту где их је нашао пастир. Приликом подизања града браћа су се завадила око тога ко ће владати градом. Ромул је убио брата и постао први владар, а град је добио име по њему Рома тј. Рим. Према веровању ово се догодило 753. гпне. од када Римљани рачунају врему

 Историјска стварност: према истраживањима археолога дошло се до закључка да је град настао постепеним уједињавањем 7 насеља на брежуљцима око Тибра. Први становници града били су Латини и Сабињани.

РИМ У ДОБА КРАЉЕВА

У периоду од 753. до 509. гпне Римом је владало 7 краљева. Први је био Ромул, а последњи Тарквиније Охоли. Први становници Рима имали су родовско уређење. Касније су се родови распали на велике патријархалне породице на чијем је челу стаја старешина – pater (отац). Отуда су се римски аристократи називали патрицијама. Новодосељено становништво и становништво које је Рим покорио није примано у ред патриција, већ су они чинили ред плебејаца (plebs - народ).

 Основна јединица римског друштва у овом периоду била је породица на челу са оцем. Више породица чинили је братство или курију, а више курија чинило је племе или трибу.

Сва власт била је у рукама краља, који је био изборни владар. Он је био врховни војсковођа, водио је спољну политику, доносио је законе и судио је у нижим случајевима. Краљу је помагао Сенат, који је имао 100 а затим 300 чланова из редова патриција.

Шести римски краљ Сервије Тулије извршио је реформу, тако што је слично Солону поделио римско становништво на 5 класа према имовном стању. Најсиромашнији звани пролетарији нису увршћени ни у једну класу. Свака класа давала је држави одрђени број војника (богатије класе већи број), па су богати у војсци били у већини. Стара патрицијск скупштина изгубила је значај, а у нову скупштину ушли су сви они који служе војску, без обзира да ли су патриције или плебејци. Те скуппштине називане су центуријском скупштином.

Последњи римски краљ Тарквиније Охоли стално је долатио у сукоб са патрицијама и сенатом. Патриције су га 509. гпне збациле и протерале. Монархија је укинута, а рим је претворен у аристократску патрицијску републику.

 

Коментари

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu