ИСТОРИЈА - УЧИТЕЉИЦА ЖИВОТА

« ПАД РИМА | Main | ХРИШЋАНСТВО »

ПАД РИМА - ТЕКСТ
2016/08/03,13:19

ПАД РИМА - ТЕКСТ

ПАД РИМА

 

Већ у II веку Царство је почело да слаби. Опадали су његова привредна, политичка и војна моћ. Цареви су владали раскошно, порези су били огромни, положај сиромашних сељака и робова изузетно тежак. Уз све то са северних граница Царства почели су да упадају варвари уи пљачкају Царство.

Колонат: да би подстакли робове и сиротињу да боље обрађују земљу велепоседници су почели да им дају у закуп мале парцеле обрадиве земље. Закупац је називан колон. Колони су се трудили да што боље обраде земљу, како би приноси били већи, јер су били дужни да плаћају закупнину. Међутим колонат није решио кризу робовласничке привреде.

Током III и IV векапровале, пљачке и пустошења варвара била су све чешћа. Најратоборнија су била германска племена. Године 375. у Европу су провалили Хуни. Они су прошли кроз тзв. Врата народа између Урала и Каспијског језера и напали германска племена. Хуни су предвођени Атилом нека германска племена покорили док су се друга повлачила пред њима. Тако су Хуни изазвали оно што се у историји назива Велика сеоба народа.

Многобројна племена Западних Гота (Визигота) прелазе Дунав и предвођена Аларихом пљачкају многе римске градове, чак и Рим 410. године, а затим се повлаче  у јужну Галију и северну Шпанију. Вандали су потиснути од Гота стигли у северну Африку и одатле 455. године стигли до Рима и опљачкали га. Током V века германска племена Англи и Саси су прешла у Британију.

Последњег римског цара Ромула Аугустула који је био безначајна личност збацио је са престола 476. године вођа германских најамника Одоакар. То је значило пад Западног римског царства и крај једне велике епохе – старог века и робовласничких односа.

 

Коментари

Додај коментар

Коментар ће бити проверен пре него што се објави.

Запамти ме

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu