ИСТОРИЈА - УЧИТЕЉИЦА ЖИВОТА

« ПАД СРПСКОГ ЦАРСТВА | Main | ДРУШТВО У ДРЖАВИ НЕМАЊИЋА »

ПАД СРПСКОГ ЦАРСТВА - ТЕКСТ
2016/08/03,13:55

ПАД СРПСКОГ ЦАРСТВА - ТЕКСТ

Након смрти цара Душана нови цар Србије постао је његов син Стефан Урош V (1355 – 1371.). За време Душанове владавине у Србији су веома ојачале великашке породице које су управљале својим областима. 

НАЈМОЋНИЈЕ ВЕЛИКАШКЕ ПОРОДИЦЕ: Мрњавчевићи – Македонија, Хребељановићи – Поморавље, Алтомановићи – западна Србија, Бранковићи – Косово, Балшићи – Зета.

Великаши почињу да отказују послушност младом цару. Први се цару супротставио Душанов полубрат Симеон (Синиша) – господар Епира. Властела је тада стала на страну цара. Временом великаши све више отказују послушност цару. Не плаћају му дажбине, иступају самостално, међусобно се сукобљавају. Цар Урош нема снаге да им се супротстави, па су га због тога, за разлику од оца којег су звали Силни, прозвали Нејаки. Најмоћнији великаши били су браћа Вукашин и Угљеша Мрњавчевић. Вукашин Мрњавчевић.Вукашин Мрњавчевић се прогласио за краља чиме је истако жељу да наследи цара Уроша, пошто Урош није имао наследнике. Истовремено Угљеша Мрњавчевић се прогласио за деспота. Браћа Мрњавчећи погинули су у бици са Турцима на реци Марици септембра 1371. године.

Пар месеци касније умро је цар Урош. Царски престо устао је упражњен, јер нико од великаша није желео да се прогласи царем. Смрћу цара Уроша после 205 година владавине угасила се династија Немањић, а Српско царство престало је да постоји.


 

Коментари

Додај коментар

Коментар ће бити проверен пре него што се објави.

Запамти ме

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu