ИСТОРИЈА - УЧИТЕЉИЦА ЖИВОТА

« СРЕДЊОВЕКОВНА БОСНА И ДУБРОВНИК | Main | СРЕДЊОВЕКОВНА КУЛТУРА СРБА »

СРЕДЊОВЕКОВНА БОСНА И ДУБРОВНИК - ТЕКСТ
2016/08/03,23:36

СРЕДЊОВЕКОВНА БОСНА И ДУБРОВНИК - ТЕКСТ

Држава у Босни касно настала због неприступачног терена, спорог продора хришћанства и присуства моћних суседа (Угарске и Византије). За стварање државе у Босни заслужни бан Кулин и јеретици Богумили.

Бан Кулин (1180 – 1204.) је пружио уточиште Богумилима које је из Србије протерао Стефан Немања. Богумили у Босни стварају Цркву босанску и помажуи бану Кулину да се учврсти на власти. Бан Кулин се осамосталио на простору између река Босне, Саве и Врбаса.

Успон Босне почиње за време бана Стјепана II Котроманића (1322 – 1353.). Стјепан II користи развој рударства, сукобе у Србији и успева да удвостручи Босну.

Врхунац моћи Босна је имала у време Твртка I Котроманића (1353 – 1391.) Твртко користи расуло у Српском царству након смрти цара Душана и успева да утростручи босанску државу. Са српским кнезом Лазаром поразио је српског великаша Николу Алтомановића и добио јужне делове његове области. Године 1377. у манстиру Милешева Твртко се крунисао за краља Срба и Босне. После Тврткове смрти Босна је почела да слаби.

Дубровник настао у 7. веку. Староседеоци романског порекла из града Епидауруса (Цавтата) су побегли пред најездом Словена и основали град Рагузијум. Временом су се староседеоци стопили са Словенима, а град је добио име Дубровник по шуми дубрави.

Од 7. века до 1204. године Дубровник под влашћу Византије. Од 1204. до 1358. године Дубровник је био под влашћу Млечана. Од 1358. године Дубровник под влашћу Угара.

Дубровчани су били главни трговци у средњовековној Србији и Босни. Српски и босански владари подстицали и штитили дубровачку трговину. Дубровчани су подизали трговачке колоније по Србији и Босни, посебно уз руднике.

По уређењу Дубровник је био република по узору на Млетачку републику. На челу је био кнез који се бирао на сваких месец дана и који није имао велику власт. Главну власт чинила су већа: Мало, Велико и Веће умољених.

Дубровник је био мала држава. Проширио се куповином Пељешца од цара Душана и жупе Конавле од босанског краља.

 

Коментари

Додај коментар

Коментар ће бити проверен пре него што се објави.

Запамти ме

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu