ИСТОРИЈА - УЧИТЕЉИЦА ЖИВОТА

« СРЕДЊОВЕКОВНА КУЛТУРА СРБА | Main | ПРОДОР ТУРАКА ОСМАНЛИЈА НА БАЛКАНСКО ПОЛУОСТРВО »

СРЕДЊОВЕКОВНА КУЛТУРА СРБА - ТЕКСТ
2016/08/03,23:46

СРЕДЊОВЕКОВНА КУЛТУРА СРБА - ТЕКСТ

Срби припадали Источноевропском културном подручју и били под снажним утицајем Византије и православног хришћанства. Срби су у средњем веку говорили старословенским језиком и користили Климентову ћирилицу.

Најзначајнија дела средњовековне српске књижевности била су житија (биографије) српских владара. У најзначајнија житије спадају Житије Светог Симеона од Светог Саве и Стефана Првовенчаног. Житија служила за учвршћивање култа владара династије Немањић.

У најзначајније писане споменике спадају летописи, натписи, Душанов законик.

У најзначајнија грађевинска дела средњовековне Србије спадају манастири који су били задужбине владара. Владари су били ктитори манастира, односно владари су им даривали велике земљишне поседе. Манастири грађени у рашком стилу градње.

Манастири Студеница, Хиландар и Ђурђеви Ступови су задужбине Стефана Немање. Манастир Жича је задужбина краља Стефана Првовенчаног.Манастир Милешева је задужбина краља Владислава.Манастир Сопоћани је задужбина краља Стефана Уроша I. Манастир Грачаница је задужбина краља Милутина.Манастир Високи Дечани су  задужбина краља Стефана Дечанског. Манастир Светих Архангела је задужбина цара Душана.

Унутрашњост манастира осликана је фрескама. Фреске су слике настале наношењем боје на свежем малтеру. На фрескама су приказани владари и сцене из хришћанске вере. Најпознатије српске фреске су фреске Белог анђела и Светог Саве из манастира Милешеве и фреска родослова династије Немањић из Високих Дечана.

 

Коментари

Додај коментар

Коментар ће бити проверен пре него што се објави.

Запамти ме

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu