ИСТОРИЈА - УЧИТЕЉИЦА ЖИВОТА

« СРПСКО ЦАРСТВО | Main | ПАД СРПСКОГ ЦАРСТВА »

СРПСКО ЦАРСТВО - ТЕКСТ
2016/08/03,13:52

СРПСКО ЦАРСТВО - ТЕКСТ

 

Стефан Душан

Главни циљ Душанове владавине био је освајање Цариграда и Византије, тј. замена једног слабог Византијског царства моћним Српским царством.

1332. од Византије осваја Струмицу.

1333. године Душан је продао Стон и Пељешац Дубровнику, јер се помирио са губитком Захумља.

1334. уз помоћ византијског одметника Сиргијана успешно ратује са Византијом, склапа мир и задржава Прилеп и Охрид (Костур).

1342. у савезу са Јованом Кантакузином осваја Кроју, Берат и Канину у Албанији, а у Македонији Костур, Хлерин и Воден. 1343. уследио је разлаз са Кантакузином.

1345. године Душан осваја добро утврђен град Сер и Свету Гору.

1346. године Душан се на Ускрс 16. априла прглашава за Цара Срба и Грка. Претходне је српска архиепископија уздигнута у ранг патријаршије. Истовремено Душанов 1'огодишњи син урош је проглашен за краља и савладара.

Целокупна државна територија подељена је на земљу цареву – новоосвојене територије којима је управљао цар и земљу краљеву – старе територије којима је управљао краљ Урош.

1347. Јован Кантакузин постаје византијски цар.

1348. Душан осваја Епир и Тесалију. За ово освајање најзаслужнији су били Душанов полубрат Симеон за Епир и кесар Прељуб за Тесалију.

1350. године Душан је повео поход на Босну, па је Јован Кантакузин освојио Бер и Воден.

 1352. у бици код Дидимотике Душанова војска трпи пораз од Турака Османлија. Душан се обратио папи са намером да покрене крсташки поход, ,али се овај његов план није испунио јер га је спречио угарски краљ Лудовик.

1349. на државном сабору у Скопљу донешен је Душанов законик, који је допуњен на државном сабору у Среу 1354. године. Законик је имао 201 члан кроз које се обрађује кривично право, јавни ред  и имовински послови. Законик је био веома строга, са бројним физичким и новчаним казнама.

1355. у јеку припрема за нова освајања Душан је изненада умро, а иза себе је остави огромну државу која се протезала од Саве и Дунава на северу до Коринтског залива тј. Пелопонеза на југу.

 

Коментари

Додај коментар

Коментар ће бити проверен пре него што се објави.

Запамти ме

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu