ИСТОРИЈА - УЧИТЕЉИЦА ЖИВОТА

« СВЕТ НА ПУТУ КА НОВОМ РАТУ | Main | ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ 1941 - 1945. ГОДИНЕ »

СВЕТ НА ПУТУ КА НОВОМ РАТУ - ТЕКСТ
2016/08/04,13:31

СВЕТ НА ПУТУ КА НОВОМ РАТУ - ТЕКСТ

Шпански грађански рат: У шпанији су на изборима 1935. године победу однели шпански  републиканци. Али, генерал Франциско Франко оспорио је победу републиканаца и дошло је до грађанског рат између фашиста и републиканаца- Рат је био веома крвав. Фашисти су били помогнути војним снагама Немачке и Италије. Нарочито је била значајна помоћ немачке авијације- Победу су на крају однели фашисти и генерал Франко је  завео диктатуру.

Кина је после дужег времена у овом периоду уједињена под снагама Коуминтанга Чанг Кај Шека. Међутим дошло је до грађанског рата између Коуминтанга и комуниста (1930–1934) и заоштравање односа између Кине и Јапана. Јапан је успео да заузме Манџурију 1937. године и створи марионетску државу Манџуко.

Адолф Хитлер је у Немачкој тражио исправљање тзв. версајске неправде и ужурбано наоружаво војску. Немачка је 1936. године вратила Сарску и Рајнску област, а 1938. године извршила аншлус (припајање) Аустрије. Убрзо Хитлер је од Чехословачке затражио да Немачкој уступи Судетску област у којој су већину чинили Немци. Пошто је Чехословачка то одбијала, немачка војска је 1938. године ушла у Судете и припојила их Немачкој. Минхенским споразумом велике силе су подржале немачко припајање Судета. Убрзо је Словачка под вођством фашиста прогласила независност, па је тако једна од држава насталих на Версајској конференцији Чехословачка престала да постоји.

Италија је 1939. године заузела Албанију и Абисинију (Етиопију).

Совјетски Савез је у ово време нудио склапање споразума Британији и Француској против Немачке, али су оне то због идеолошких разлика са СССР-ом одбиле. Стога се СССР окреће склапању савеза са Немачком. Августа 1939. године постигнут је споразум Немачке и СССР-а, тзв "Споразум Рибентроп–Молотов", по ком су се обе државе обавезале да у наредних 10 година неће нападати једна друго и да неће помагати неку трећу државу.

Немачка се већ тада припремала да нападне Пољску.

 

Коментари

Додај коментар

Коментар ће бити проверен пре него што се објави.

Запамти ме

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu