ИСТОРИЈА - УЧИТЕЉИЦА ЖИВОТА

« СРБИЈА 1893 - 1903. ГОДИНЕ | Main | СРБИЈА 1903 - 1912. ГОДИНЕ »

СРБИЈА 1893 - 1903. ГОДИНЕ - ТЕКСТ
2013/11/21,13:13

СРБИЈА 1893 – 1903. ГОДИНЕ

(ВЛАДАВИНА КРАЉА АЛЕКСАНДРА ОБРЕНОВИЋА)

 

Све до 1893. године Србијом је владало трочлано Намесништво које се старало о поштовању Устава из 1888. и припреми малолетног краља да ступи на престо. Изненада краљ Александар је 1893. док је још увек био малолетан извршио државни удар и преузео краљевску дужност. Касније се испоставило да је иза тога стајао краљ Милан који је у иностранству остао без новца. 

Десетогодишња владавина последњег Обреновића била је обележена честим полтичким кризама, сменама влада, дворским скандалима и државним ударима. Краљ Александар одрастање је провео као сведок честих свађа родитеља, прогонства и повратака мајке, што је на младог краља оставило дубоке последице, те је он, иако је био изузетно интелигентан и образован, постао веома нестабилна и неповерљива личност. У свима је видео непријатеље, није имао довољно самопоуздања, што се одразило и на опадање угледа династије, али и Србије уопште. У спољној политици је лутао. Желео је да се ослобводи аустријског утицаја, покушавао је да Србију веже за Русију, ,али је и у томе остао недоследан. 

Прво веће незадовољство краљ је изазвао одобрењем да се краљ Милан врати у земљу. Чак шта више, Александар је оца поставио за команданта активног састава војске. Екс краљ је ипак по повратку земљу више служио добром него лошем. Као командант активног састава војске покренуо је реформу војске и израду војне доктрине наступању ка југу. У Првом балканском рату српска војска је користила управо његов ратни план. 

Друго незадовољство краљ Александар је приредио суспендовањем Устава из 1888. и доношењем Устава 1901. године. Овај устав краљ је подарио народу, био је много назаднији од претходног, а Србија је по први пут добила дводомни систем, с Народном скупштином и Сенатом. 

У току читавог овог периода Србија је у економском погледу стагнирала, па чак и назадовала. 

Врхунац незадовољства краљ је изазвао са женидбом са женом сумњивог морала за тадашње услове, Драгом Машин. Она је била 12 година старија од њега, сумњало се, а касније се испоставило и као тачним да је нероткиња, што је значило да династија остаје без наследника, често се мешала у државне послове и имала је превелики утицај на краља. Ни краљеви родитељи нису одобравали женидбу, краљ Милан је 1900. напустио земљу, и годину дана касније умро у Бечу. Сахрањен је у манастиру Крушедол на Фрушкој Гори. 

1901. године краљ Александар је изгубио и последњи ослонац у војсци. Група официра окупљена око капетана Драгутина Димитријевића Аписа сковала је заверу против краља. У ноћи између 28/29. маја 1903. године официри су упали у двор, убили краља и краљицу, а затим њихова тела бацили са балкона двора. Истовремено завереници су убили и председника владе и министра војске. Овај догађај је у нашој историји познат под именом Мајски преврат. Њиме је окончана владавина династије Обреновић.

Коментари

Додај коментар

Коментар ће бити проверен пре него што се објави.

Запамти ме

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu