ИСТОРИЈА - УЧИТЕЉИЦА ЖИВОТА

« КУЛТУРА НАРОДА СТАРОГ ИСТОКА | Main | НАЈСТАРИЈИ ПЕРИОД ГРЧКЕ ИСТОРИЈЕ »

КУЛТУРА НАРОДА СТАРОГ ИСТОКА - ТЕКСТ
2013/11/17,13:37

КУЛТУРА НАРОДА СТАРОГ ИСТОКА 

КУЛТУРА НАРОДА МЕСОПОТАМИЈЕ 

У Месопатамији је кориштено клинасто писмо. Кориштен је лунарни календар, сунчани и водени часовник. Једно од достигнућа у математици је подела круга на 360 степени и минута на 60 секунди.

Народи Месопотамије су за писаћи материјал користили глинене плочице и камене плоче. Најстарије књижевно дело написано је на клинастом писму и то је Еп о Гилгамешу. И најстарији правни споменик написан је клинастим писмом и то је Хамурабијев законик. 

Религија Сумера: Ану - бог неба и отац свих богова, Енлил – бог земње и ватре, Еа – бог воде, мудрости и занатства. Религија Вавилона: Мардук – врховни бог, Син – бог месеца, Шамаш – бог сунца и правде, Иштар – богиња љубави и рата.

ЕГИПАТСКА КУЛТУРА 

Писменост: у Египту се користило сликовно писмо са знацима који су названи хијероглифима (свети знаци). Хијероглифе је дешифровао Француз Шамполион 1822. године успевши да преведе текст са тзв Камена из Розете. Египћани су углавном писали на папирусу, писаћем материјалу направљеног од истоимене биљке која је у изобиљу расла на обалама Нила. 

Религија: Египћани су веровали у више богова. У најстарије доба када су египћани били ловци и сточари обожаване су дивље животиње (крокодил, лав, шакал...). затим су се обожавале домаће животиње, као нпр. Крава под именом богиња Хатор или бик под именом бога Аписа. У доба када су се развили робовласнички односи развила се класична политеистичка религија у којој је врховни бог био Ра – бог сунца, затим Озирис – бог подземног света, Анубис – бог балсамовања, Сет – бог насуља, мрака и зла. У време фараона из Тебе Амон – заштитник тебе постао је врховни бог Амон – Ра. 

          Загробни живот: Египћани су веома веровали у живот после смрти. Услед тога градили су монументалне гробнице од којих је свакако најграндиознија Кеопсова пирамида висока 143 метра, Тутанкамонова гробница итд... Због веровања у загробни живот Египћани су развили технике балзамовања и мумифицирања да би спречили распадање тела покојника. Самим тим развила се и медицина и хемија. 

Коментари

Comment Icon

Lakse je da ucim odavde.

Posted by: 2004 at 2015/12/16, 11:10
Comment Icon ok

Lakse je da ucim odavde.

Posted by: Zagorka Jankovic at 2015/12/16, 11:13
Comment Icon Dušan

Drago mi je Zagorka

Posted by: novakovdusan at 2015/12/16, 21:10
Додај коментар

Коментар ће бити проверен пре него што се објави.

Запамти ме

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu