ИСТОРИЈА - УЧИТЕЉИЦА ЖИВОТА

« ПРАИСТОРИЈА | Main | СТАРИ ИСТОК »

ПРАИСТОРИЈА - ТЕКСТ
2013/11/17,13:16

ПРАИСТОРИЈА

         Праисторија јее временски период који настаје појавом првих људи, а завршава се открићем писма. Праисторијом се баве археолози , а до својих сазнања долазе на основу проучавања материјалних извора, као на пример остацима људи и животиња и проучавањем артефаката – очаваних оружја, оруђа, посуђа, накита и слично. 

Праисторија се дели на камено и метално доба. Подела је направљена на основу материјала који се користио за израду оруђа и оружја. 

КАМЕНО ДОБА

Камено доба се дели на старије, средње и млађе камено доба.

Старије камено доба или палеолит поклапа се са леденим добом и траје од око 2 милиона гпне. До око 10 000 гпне. Први људи названи су хоминиди појавили су се пре око 3,5 милиона година у источној Африци. Пре око 2 мил. година први човек назван вешти човек или homo habilis користио је обичан камен са оштрим ивицама. Није имао сталног станишта, а живео је у пећинама и у заједницама од 10 – 15 људи тј. чопорима или хордама. Због скупљања плодова усправио се и постао усправан човек – homo erectus. Човек почиње да се бави ловом и научио је да пали ватру.

Пре око 300 000 година настаје разуман човек или homo sapiens. Ова врста човека живела је на просторима Африке и Азије. Успева да равије моћ говора.

Веома разуман човек или homo sapiens sapiens пре око 20 000 година насељава Америку и Аустралију. Овој врсти човека припада Кромањонац назван по пећини Кромањон у Француској где су пронаћени остаци. Ова врста људи направила је коштану иглу, лук и стрелу, коштану удицу и бодљикави харпун. Подврста овој врсти људи је неандерталац који је добио назив по пеђини Неандертал у немачкој. Ова врстаљуди прва је сахрањивала мртве уз одређене церемоније, а и веровали су у загробан живот.

Средње и млађе камено доба

Средње камено доба или Мезолит  траје од пре око 10 000 година до пре око 7 000 година. То је доба коришћења глачаног камена, којег је човек глачао уз помоћ кварцног песка и воде.

Млађе камено доба или Неолит: у овом периоду човек је потпуно овладао производњом и употребом оружја и оруђа. На Блиском истоку почиње пре око 7 500 година, а на Балкану пре око 5 500 година. Човек прелази на седелачки начин живота, живи у крвним заједцама – родовима, бирају се родовске старешине. Више родова чинило је братсво, а више братставо племе. Извршена је подела рада за мушкарце и жене – матријархат. Што се вере тиче обожаване су животиње – тотемизам и богињу – мајку симбол плодности земље и жене. У овом периоду човек је усавршио риболовачки алат, израђивао је глинено посуђе и направио је први разбој. Од локалитета код нас из овог периода издвајају се Лепенски Вир на Дунаву,  Старчево код Панчева и Винча код Београда.

 МЕТАЛНО ДОБА

Почиње у 6. впне. Дели се на бакарно, бронзано и гвоздено доба.

У металном добу појављује се вишак производа, занатство, трговина, градови. Око 3 500 гпне. Долази до распада првобитне људске заједнице, појављује се писмо и прве државе.

Коментари

Додај коментар

Коментар ће бити проверен пре него што се објави.

Запамти ме

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu