ИСТОРИЈА - УЧИТЕЉИЦА ЖИВОТА

« ВЕЛИКА ГЕОГРАФСКА ОТКРИЋА | Main | ПРОМЕНЕ У ПРИВРЕДИ И ДРУШТВУ XVI - XVIII ВЕК »

ВЕЛИКА ГЕОГРАФСКА ОТКРИЋА - ТЕКСТ
2013/11/17,23:58

ВЕЛИКА ГЕОГРАФСКА ОТКРИЋА


Великим географским открићима претходили су проналасци дурбина, сата, новог типа бродова – каравела и барта, који ће олакшати дуга путовања морем. Узрок због које су крајем 15. века покренуте велике поморске експедиције била је порага за новим путем за Индију, јер су Турци зазели Балкан, Малу Азију и Египат и тако пресекли стари пут. 

Открића 

-         1487.– Бартоломео Дијаз стиже до Рта Добре наде

-         1492. – Кристифор Колумбо открива Америку – са бродовима Ниња, Пинта и Санта Марија стиже до Бахамских острва (Сан Салвадор – Свети Спас), мисли да је открио Индију, староседеоце назива Индијацима, умире 1506. незнајући шта је открио, Колумбија добила име по њему.

-         1497. – Васко де Гама стиже до Калкуте у Индији пловећи око Африке

-         1497. – Џон Кабот стиже до Њу Фаундленда

-         1499. -  Америго Веспучи стиже у Венецуелу

-         1500. – Педро Кабрал стиже до Бразила

-         1513. – Нуњес де Балбоа проглашава Тихи океан поседом шпанског краља

-         1519 – 1522. – Експедиција Фернанда Магелана опловила земљу – доказ да је Земља округла

-         1642. – Тасман открива Аустралију

          Колонизација 

Одмах по открићима уследила је колонизација Новог света, како су новооткривене области назване. У колонизацији су предњачиле Шпанија и Португал, да би се касније прикључиле Енглеска, Француска и Низоземска. Нови свет је био пребогат сировинама – племенитим металима, рудама, дрветом, пољопривредним културама, па су европски колонизатори приликом колонизације биле веома брутални према староседелачком становништву. 

Шпански конквистадор Фернандо Кортес прешао је са Кубе у Мексико са 400 пустолаова и 13 топова и освојио га после трогодишњег рата у којем је потпуно унисштио племена Ацтека. Заједно са Балбоом Франциско Пизаро је освоји Перу и уништио богату културу и цивилизацију племена Маја. Међу освајачима су биле убице, коцкари и криминалци. Шпанија је после ових освајања добила територију 4 пута већу од своје. 

Шпанија и Португалија су учествовале у колонизацији Јужне Америке, а Енглеска и Француска Средње и Северне Америке. 

Последице географских открића 

Комплетирана је карта света, Еврпљани се упознали са новим народима и њиховим културама и обрнуто; у Европу почела да стиже огромна количина сировина што је допринело великом привредном развоју; у Европу пренете нове пољопривредне културе – кукуруз и кромпир, памук постао главна сировина у текстилној индустрији; откривене ћурке. 

Велика географска открића покренула су све касније промене које су уследиле у привреди (мануфактура), култури (хуманизам и ренесанса), друштву (капиталистички односи) и цркви (реформација).

Коментари

Додај коментар

Коментар ће бити проверен пре него што се објави.

Запамти ме

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu