ИСТОРИЈА - УЧИТЕЉИЦА ЖИВОТА

« ЈУЖНИ СЛОВЕНИ ПРЕМА СТАРОСЕДЕОЦИМА И СУСЕДИМА | Main | ПОКРШТАВАЊЕ ЈУЖНИХ СЛОВЕНА »

ЈУЖНИ СЛОВЕНИ ПРЕМА СТАРОСЕДЕОЦИМА И СУСЕДИМА - ТЕКСТ
2013/11/17,12:03

 

   ЈУЖНИ СЛОВЕНИ ПРЕМА СТАРОСЕДЕОЦИМА И СУСЕДИМА

 

 

На Балкану Јужни Словени су затекли староседеоце Келте, Илире, Трачане и Грке. Пред навалом Словена староседеоци су бежали у неприступачне крајеве, а Словени су населили долине великих река.

Староседеоце су Словени назвали власима – сточарима. Они су се временом спустили са планина, а пожто их је било мање стопили су се са Словенима. 

       Суседи Јужних Словена били су Баварци у данашњој Аустрији, Франци у данашњој Словенији и Хрватској, Лангобарди у северној Италији, Румуни и Грци.

Односе Словена и Грка обележило је словенско прихватање грчке културе (хеленизација) и њихово предељавање у Малу Азију. Због тога данас нема словенских потомака на крајњем југу Балкана.

Румуни су настали као мешавина староседелаца Дачана и варварских племена (германа и Словена).

Авари су народ турског порекла. Владар им је носио титулу кагана, па им се држава називала каганат.  Бавили су се пљачком. Јужни Словени су били под њиховом влашћу. Крајем 8. века нестали су као народ због пораза од Карла Великог.

Лангобарди су спречили продор Јужних Словена у северну Италију, а Баварци и Франци у централну Европу.

Мађари су народ угро – финског порекла. Крајем 9. века они стижу у Панонију и одатле врше пљачкашке походе у суседне земље. Средином 10. века тешко их их је поразио немачки краљ и они од тада прелазе на седелачки начин живота. До краја 10. века примају хришћанство и стварају државу у Панонији, чиме одвајају Јужне од Западних Словена.

Бугари су народ турског порекла, пореклом из Закавказја. У источни део Балкана где затичу Јужне Словене стижу крајем 8. века и намећу им власт. Пошто је Словена било више, Бугари прихватају словенску културу, па данас имају доста сличности са Словенима.           

Коментари

Додај коментар

Коментар ће бити проверен пре него што се објави.

Запамти ме

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu