ИСТОРИЈА - УЧИТЕЉИЦА ЖИВОТА

« ПОКРШТАВАЊЕ ЈУЖНИХ СЛОВЕНА | Main | ПРВЕ ДРЖАВЕ ЈУЖНИХ СЛОВЕНА »

ПОКРШТАВАЊЕ ЈУЖНИХ СЛОВЕНА - ТЕКСТ
2013/11/17,12:17

ПОКРШТАВАЊЕ СЛОВЕНА И ЊИХОВА РАНА ПИСМЕНОСТ

 

Појединачног покрштавања јужнословенских племена било је још у 7. веку у време цара Ираклија. Масовније покрштавање почело је када су Франци средином 8. века потчинили Карантанце у данашњој Словенији. Од 803. године словеначка територија је у црквеном погледу била подељена између Аквилејске патријаршије и Салцбуршке архиепископије. 

До масовног покрштавања Хрвата дошло је у 9. веку од стране Франака. У Нину је основана бискупија која је била подређена Аквилејској патријаршији. 

Масовно покрштавање Срба и Македонских Словена везано је најпре за мисионарски рад солунске браће Константина и Методија у Великоморавској кнежевини. Великоморавски кнез Растислав се 863. године обратио византијском цару с молбом да му пошље мисионаре који знају словенски језик како би ширили хришћанство међу његовим поданицима, јер су то до тада чинили немачки свештеници на Словенима неразумљивом латинском језику. Константин је за Словене сачинио прво писмо глагољицу на основу грчког алфабета и у духу словенског језика. Константин и Методије су у Великоморавској кнежевини наишли на отпор немачког свештенства које је чак солунску браћу оптужило пред папом. После правдања пред папом Константин се замонашио под монашким именом Ћирило, а Методије са својим следбеницима стигао међу Јужне Словене у Панонској низији и на Балканском полуострву. 

Најзначајнији  ученици Ћирила и Методија били су Климент и Наум. Климент је за време свог рада међу Јужним Словенима (886 – 916.) осим мисионарског рада, радио на оснивању школа на словенском језику. У школама је оспособљавано будуће свештенство. Климент је поједноставио Ћирилову глагољицу и сачинио ћирилицу. Преводио је црквене књиге. 

Најстарији писани споменик на ћирилици је Мирослављево јеванђеље из 12. века. Најстарији споменици архитектуре су цркве встеог Доната у Задру, светог Трипуна у Котору, светог петра у Расу и светог Наума у Охриду.

Најстарији писани споменик на глагољици је Башчанска плоча, а на латиници Брижински споменици. Први црквени храмови Јужних Словена су цркве Светог Петра у Расу, Светог Климента у Охриду, Светог Трипуна у Котору и Светог Доната у Задру.

 

Коментари

Додај коментар

Коментар ће бити проверен пре него што се објави.

Запамти ме

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu