ИСТОРИЈА - УЧИТЕЉИЦА ЖИВОТА

« ПРВЕ ДРЖАВЕ ЈУЖНИХ СЛОВЕНА | Main | ПРАИСТОРИЈА »

ПРВЕ ДРЖАВЕ ЈУЖНИХ СЛОВЕНА - ТЕКСТ
2013/11/17,13:08

СТВАРАЊЕ СЛОВЕНСКИХ ДРЖАВА НА БАЛКАНУ 

Опширније вести о Србима да је византијски цар и историчар Константин VII Порфирогенит из средине 10. века у свом делу Спис о народима. Порфирогенит наводи да су Срби и Хрвати на Балкан дошли за време цара Ираклија. Он каже да Срби живе у планинским областима око Лима, горње Дрине, Ибра и западне Мораве, подручја Сол око Тузле, Босни (у горњем току реке Босне), Захумљу (област од Дубровника до Неретве), Травунији са Конавлима (од Боке до Дубровника) и Паганији (од Неретве до Цетине). 

Српска држава у Рашкој 

Српска држава у Рашкој осамосталила се после борби са Бугарима. Бугарска држава настала је 70 – тих година 7. века између Дуанава и планине Балкана, а од почетка 9. бека знатно се проширила ка северозападу, обухватајући данашњу северну Србију са Браничевом и Београдом, Срем и део Славоније. На југозападу је заузела Македонију и под каном Пресијамом (836 – 853.) покушала да заузме и Србију у којој тада влада кнез Властимир (оснивач династије Властимировић), али у томе није успела. И за време кнеза Бориса (853 – 888.) Бугарска напада Србију али су синови кнеза Властимира Мутимир, Стројимир и Гојник потукли бугарску војску. 

Ширење и снажење српске државе прекинуто је што  због борбе за власт међу члановима владарске породице у Србији, што због тежње Византије и Бугарске да наметну свој утицај Србији преко чланова владарске породице. 

Прво је Мутимир одмах после победе над Бугарима отерао браћу и завладао сам од 860 – 890., али се о његовој владавини веома мало зна. Затим је Мутимирове синове 891. године прогнао Петар Гојниковић који је дошао из Хрватске. Уз подршку Византије одржао се на власти скоро 25 година. Потом је на подстрек кнеза Михајла Вишевића владара захумља бугарски цар Симеон упутио у Србију војску 917. године. Петар Гојниковић је ухваћен и уместо њега Бугари на власт постављају Павла Брановића. Он је уз помоћ Византије покушао да се ослободи Бугара, па је Симеон уместо њега поставио Захарија Првослављевића. Када се и он приклонио Византији Симеон страховито опустошио Србију 924., а становништво се разбежало. 

После Симеонове смрти 927. године Србијом је завладао кнез Часлав Клонимировић, члан владајуће породице који је живео на бугарском двору у Преславу. Он је побегао у Србију и помоћу Византије обновио државу. Владао је до средине 10. века када је вероватно погинуо у скобу са Мађарима. 

Србија од половине X до почетка XII века

 Србија је после Чаславове смрти почела да слаби. Византија је наметнула своју власт, а затим је Србија дошла под власт македонског цара Самуила. После пропасти Самуилове државе Србија је поново под Византијом. После смрти цара Василија II 1025. Византија слаби што се осетило и у Србији, нарочито у Дукљи. Рашка је неко време била у саставу Дукље, али је од средине 11. века постала средиште борбе против Византије. Српски велики жупани Вукан и затим Урош само су привремено попуштали пред Византијом. Србија је природног савезника у борби против Византије нашла у Угарској. Јелена ћерка великог жупана Уроша била је удата за угарског краља Белу II. 

Византији су борбу против Срба олакшавали сукоби око престола у Србији. Нити је Србија због тога могла да се одрекне утицаја Византије, нити је Византија у потпуности у Србији могла да спроведе своју вољу. Цар манојло Комнин је 1165. сменио непослушног великог жупана Десу и поставио Тихомира, али испоставило се да ни то за Византију није било право решење. 

Самуилово царство у Македонији   

После смрти византијског цара Јована Цимискија 976. који перетходно успео да обнови византијску власт у Македонији и Бугарској, у македонији је букнуо устанак под вођством 4 брата Мојсија, Арона, Давида и Самуила. Средиште устанка били су Преспа и Охрид али се устанак брзо проширио на целу Македонију. 

Већ прве 976. године Самуило је остао сам не челу нове македонске државе. Узео је титулу цара, а поглавар македонске цркве звање патријарха. Престоница државе била је у Преспи, а потом у Охриду. Унутрашње борбе у Византији и ратови против спољних непријатеља омогућили су Самуилу да без већег отпора створи велику државу. Он осваја Тесалију, целу Бугарску, Епир, драчку област, Беотију, Атику и продире на Пелопонез где је поражен од византијске војске. 

У борби против Самуила византијски цар Василије II је нашао савезнике у хрватском краљу држиславу и дукљанском кнезу Владимиру. Самуило је око 998. напао Дукљу и заробио кнеза Владимира, а затим је опустошио Далмацију све до Задра којег није успео да заузме. У овом највећем обиму Самуилово царство је обухватоло: целу Македонију (без Солуна), Тесалију, Епир, Албанију, Дукљу, Травунију, Захумље, Рашку, Босну, Срем и подунавску Бугарску. 

Цар Василије почетком 11. века почиње плански да напада Самуила и да узима део по део његове државе. Одлучујућа и последња битка одиграла се 1014. године на планини Беласици близу Струмице, где је Самуило ду ногу потучен. Самуило је успео да се склони у Прилеп, а по Василијевом наређењу око 15 000 Самуилових заробљеника било је ослепљено, а сваком стотом остављено је по једно око и такви су упућени пред Самуила. Самуило је од призора који је видео убрзо умро. Наследио га је син Гаврило Радомир, али га је следеће 1015. збацио Самуилов синовац Јован Владислав. Он је наставио са пружањем отпора Византији све до 1018. године, када је погинуо код Драча и када је македонска држава потпуно дошла под византијску власт. 

Дукља 

Је настала на у данашњој Црној Гори на простору између  Боке Которске и реке Бојане са залеђем око Скадарског језера. Назив је добила по старом римском граду Доклеји у близини данашње подгорице. Не зна се тачно која словенска племена су населила овај простор, зна се да их Порфирогенит назива Диолкићанима. 

Осамостаљење Дукље почело је за време кнеза Владимира крајем 10. века. Њега је најпре заробио цар Самуило, али га је потопм оженио својом ћерком и дао му Дукљу на управу. После Самуилове смрти Јован Владислав га је на превару одвео у Преспу и 1016. године погубио. По пропасти македонске државе 1018. године цар Василије II је и Дукљу вратио под византијску власт. 

После Василијеве смрти 1025. године моћ Византије почела да опада и у Дукљи се осамосталио 1036. године Стефан Војислав. Он је најпре са насуканог византијског брода узео огромне товаре блага, што је навело византијског цара да упути војску на њега. Стефан Војислав је лукавством намамио војску драчког стратега у клисуре Дукље, пустио их да пљачкају, а када су се почели враћати са врхова клисура на њих је бацао камење. Сматра се да је том приликом изгинуло око 60 000 византијских војника. Стефан Војисла је до 1050. године Дукљи припојио Захумље и Травунију. 

Стефана Војислава је 1050. године наследио син Михајло (1050 – 1081.). када се догодио велики раскол 1054. године Михајло је користећи нереде у Византији освојио Рашку. Када је 1072. године у Македонији против Византије избио устанак Ђорђа Војтеха, устаници су позвали Михајла у помоћ. Он им је послао сина Бодина кога су устаници прогласили за цара. Међутим после неколико месеци устанак је био угушен, Бодин заробљен, а отац га је уз помоћ Млачана ослободио, а Рашка је  враћена Византији. Михајло је од папе Гргура VII 1077. добио знаке краљевског достојантва. 

Михајла је наследио син Бодин (1081 – 1101.). користећи сукобе Нормана из Јужне Италије и Византије, Бодин је најпре освојио Рашку, а затим и Босну. После смрти папе Гргура VII, користећи расцеп у католичкој цркви око избора новог папе, Бодин је од папе Климента II добио за барског бискупа митрополитску власт, па је Дукља тако и у црквеном погледу постала самостална. Бодн се у изворима последњи пут помиње 1096/97. године када је у драчу лепо дочекао крсташе Првог крсташког похода. Од доба Михајла и Бодина за Дукљу је почео да се користи назив Зета, по истоименој реци. 

После Бодинове смрти Зета је почела нагло да слаби, најпре пада под власт Византије, да би у другој половини 12. века ушла у састав Немањине државе.

Коментари

Додај коментар

Коментар ће бити проверен пре него што се објави.

Запамти ме

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu